Wat is boulderen?

Boulderen is een onderdeel van klimsport.

Wat is boulderen precies?

Boulderen is onderdeel van de klimsport. Sportklimmen beoefenen we al sinds het jaar 2000 aan onze klimwand. Dit gebeurt met zekeringstouwen, waarbij je bij een val blijft hangen aan het touw.

Bij boulderen wordt zonder zekeringstouw geklommen en worden korte routes afgelegd op wanden van maximaal 4 meter hoog. De grepen zijn zodanig geplaatst dat het voor een beginnende klimmer en ervaren klimmer een uitdaging blijft om de route uit te klimmen.

Je verlegt fysieke en mentale grenzen doordat je steeds moeilijkere routes zoekt. De fysieke uitdaging kun je zien als een soort fitness training. Boulderen is dan ook een flinke workout voor iedere spier in je lichaam. Het is tegelijk wel hoog maar niet té en het levert een succesbeleving op, omdat je de “top” bereikt na veel moeite. En als je valt, dan val je op een dikke valmat.

Boulderen is net als klimmen

Boulderen is als klimmen, maar er word zonder zekeringstouw geklommen en je legt een korte route af op wanden van maximaal 4 meter hoog. Op de muren zijn routes uitgezet met blokjes in verschillende kleuren en om een route te toppen (ja zo heet dat in het boulder jargon) volg je één kleur. De kleuren geven het niveauverschil aan, van routes voor beginners tot routes voor mensen die probleemloos aan twee vingers kunnen bungelen. Dit is ook gelijk de eerste verklaring van het succes; het is heel laagdrempelig, iedereen kan zo beginnen.

Wat is boulderen
Boulderen bij De Broekerberg

Boulderen is de klimfitness sport

Door een beperkt aantal klimgrepen op de wand is het een soort puzzel om een route af te leggen. Je verlegt fysieke en mentale grenzen doordat je steeds moeilijker routes zoekt. De fysiek uitdaging kun je zien als een soort fitness training. Boulderen is dan ook een flinke workout voor iedere spier in je lichaam. Het is tegelijk wel hoog maar niet té en het levert een succesbeleving op, omdat je de “top” bereikt na veel moeite. En als je valt, dan val je op een dikke valmat.

Boulderen: zowel les als in een groep

Met een groep boulderen kan ook omdat niet iedereen hetzelfde niveau hoeft te hebben. Je hebt geen materiaal of instructie nodig om te gaan boulderen. Hoewel individueel is het toch een sociaal gebeuren, wat een niet onbelangrijk aspect is om deze sport te doen. Samen napraten in eetcafé Mondial maakt je middag- of avondje boulderen compleet.

Boulderen in een groep

Proefles boulderen?

Wil jij kijken of boulderen bij jou past? Vraag dan direct een proefles aan.